Photo: Sami Perttilä

PÄRE is the first band in 200 years with Finnish bagpipes! Päre ("reed") plays ancient and modern Finnish folk music with hypnotic intensity!


Bagpipes have been played in Finland from the Middle Ages until the early 19th century. Very little is known today about the instrument and the repertoire. Päre boldly explores and exploits the exciting possibilities of what Finnish folk music could sound like on these small bagpipes: "pelimanni" dance music from the rural era, polskas, waltzes, minuets and schottisches - as well as kantele, jouhikko (bowed harp) and Fenno Ugric shepherd music from the Medieval period.


Petri Prauda, Finnish bagpipes by Yrjänä Ermala

Piia Kleemola, fiddle, octave fiddle

Tapani Varis, liru, mänkeri, jew's harp

Jarmo Romppanen, mandola

Oskari Lehtonen, percussion


Päre nostaa suomalaisen säkkipillin uuteen kukoistukseen. Yhtyeen soundi on yhtäaikaa vanha ja uusi, tutun suomalais-ugrilainen ja samalla kansainvälinen - ensimmäinen suomalaisen säkkipillin yhtye 200 vuoteen!

Suomessakin on soitettu säkkipilliä, viimeistään keskiajalta 1800-luvun alkuun asti. Hyvin vähän tiedetään enää mitä kappaleita soittimella soitettiin. Päre tutkii ennakkoluulottomasti säkkipillin mahdollisuuksia seikkaillen svengaavasti vanhan ja uuden perinnemusiikin maailmassa. Säkkipilli soi jalan alle menevää polskaa ja valssia, uppoutuu trepatskatranssiin ja tunnelmoi vaikka virsimelodioita. Suomalainen säkkipilli on äänenvoimakkuudeltaan samaa luokkaa kuin yhtyeen muutkin soittimet ja sen sointi on pyöreä ja laulava. Soittimen on rakentanut Yrjänä Ermala